play

NARODNA DRAMA

Opis: "Narodna drama” govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad je umjetnički provokativan, zbog Olginog pionirskog poduhvata - uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu. Predstava govori o ljubavi i slobodi izbora.
Producent: ALEŠ KURT
Režija: BOBAN SKERLIĆ
Scenario: OLGA DIMITRIJEVIĆ
Uloge: Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović, Kenan Kojić.
Mjesto i datum: SARAJEVO,13.02.2018
Organizator: SARTR
Žanr: Drama
Trajanje: 94min
Rezolucija: FULL HD
Slika: 16:9
Godina izdanja: 2021
O predstavi: "U predstavi ''Narodna drama'' svi se vole, i Anka i Branka, i roditelji i djeca, i iz najveće ljubavi, a zbog društvenih normi, povređuju jedni druge. Ovo je i duboko politički komad, koji svoju politiku ne artikuliše jezikom dnevne politike nego sasvim drugačije, kroz prikazivanje širokog emotivnog spektra u određenom kontekstu". Ova predstava govori o ljubavi i slobodi. Forma i jezik "Narodne drame" veoma su inspirativni, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujice poezije, te muzičkog narativa. Sam dijalog je pisan u stihovima. Često se koriste citati iz narodnih i turbo folk pjesma i sve to je povezano s jednom vrlo čvrstom dramskom pričom u kojoj se propituju i odnos društva i pojedinca. I jednako tako otvara se jedna paleta konotacije sa današnjim vremenom. Potreba glavne junakinje Anke da se suprostavi društvu, porodici, da pokuša pronaći svoj put kao svoj izbor, cijelu dramu usložnjava zbog toga što se radi o potrebi da se realizira istospolna ljubav.