play

MOJA FABRIKA

Opis: Glavna nagrada XVI Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra "Zenica - Sarajevo 2017." za najbolju predstavu u cjelini, po odluci stručnog i novinarskog žirija, pripala je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu ''Moja Fabrika'', autora Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, a rediteljici Selmi Spahić pripala je i nagrada za najbolju režiju. Predstava je dobila i nekoliko pratećih nagrada, među kojima je Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi, sadržaja, koja je dodijeljena Emini Omerović, Bojani Vidosavljević i Selmi Spahić, za dramatizaciju proznog teksta u ovoj predstavi. Pogledajte ovu predstavu, u Full HD rezoluciji, eksluzivno na StageOnDemand.
Producent: HAZIM BEGAGIĆ
Režija: SELMA SPAHIĆ
Scenario: SELVEDIN AVDIĆ
Uloge: Adis Mehanović, Anđela Ilić, Benjamin Bajrović, Lana Delić, Miki Trifunović, Miroljub Mijatović, Nusmir Muharemović, Predrag Jokanović, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Selma Mehanović, Siniša Vidović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić.
Mjesto i datum: ZENICA,13.02.2018
Organizator: BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA
Žanr: Drama
Trajanje: 97min
Rezolucija: FULL HD
Slika: 16:9
Godina izdanja: 2021
O predstavi: Predstava govori o Fabrici, u kojoj je većina Zeničana i Zeničanki provela svoj radni vijek. Predstava prati strukturu knjige "Moja fabrika" koja počinje periodom pred osnivanje fabrike 1892. godine i završava u današnje vrijeme, a u sklopu predstavljeni su i detalji vezani za Zenicu koji nisu toliko poznati. U tih skoro stoljeće i po proći ćemo austrougarski period, Kraljevinu Jugoslaviju, NDH, period SFRJ, rat devedesetih i preko privatizacije polako stići u današnjicu.