play

VRLI NOVI SVIJET

Opis: Predstava je rađena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleya. Namijenjena je odrasloj publici, studentima i završnim razredima srednjih škola. U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih Sarajevo, ovo je predstava za odrasle koja je rađena u sopstvenoj produkciji. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.
Producent: POZORIŠTE MLADIH SARAJEVO
Režija: DINO MUSTAFIĆ
Scenario: ALDOUS HUXLEY
Uloge: Sanin Milavić, Alma Merunka, Anita Memović Kajasa, Semir Krivić, Mario Drmač, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Elma Ahmetović, Dina Mušanović, Filip Radovanović.
Mjesto i datum: SARAJEVO,26.03.2019
Organizator: POZORIŠTE MLADIH SARAJEVO
Žanr: Drama
Trajanje: 115min
Rezolucija: FULL HD
Slika: 16:9
Godina izdanja: 2021
O predstavi: Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Nema tu ništa vrlo, niti hrabro. Na nama je da ukažemo novim generacijama koliko ljudskog ima još u nama, pored svih virtuelnih svjetova bez emocija u kojima trenutno živimo. Klasično Huxleyjevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji i u izvanrednoj režiji Dine Mustafića bosanskohercegovačkog istaknutog pozorišnog režisera, ostavlja začuđenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predviđeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtuelnih društvenih mreža i masovih interaktivnih medija. Predstava koja ima za cilj zabaviti i šokirati, te podstaknuti na razmišljanje dokle smo došli i kuda svijet ide u budućnosti?