play

NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI

Opis: Svijet živi od straha, a pozorište umire od gladi. Glumci dobijaju odluku svih odluka koja treba spremiti publiku na sve vrste nadolazećih katastrofa. Sedam glumaca pravi predstavu koja educira ljude kako da se ponašaju u slučaju katastrofe jer ''Ništa ih ne smije iznenaditi''. Prvo moraju odlučiti koja katastrofa im najviše prijeti, koja su sredstva borbe protiv, i kako da to da prenesu publici. Svako, vođen vlastitim strahom, vidi katastrofu i borbu sa istom drugačije. Putem različitih drilova (vojnih, evakuacijskih, protivpožarnih, antiterorističkih) svi se zapravo pitaju: Za šta se mi ovo sada spremamo? A sve to služi otkrivanju nerazrješenih drama.
Producent: POZORIŠTE MLADIH SARAJEVO i J.U. MESS
Režija: ALEŠ KURT
Scenario:
Uloge: Belma Lizde Kurt, Emir Fejzić, Mirza Dervišić, Anita Memović Kajasa, Nadine Mičić, Vanja Matović, Darja Bandjević
Mjesto i datum: SARAJEVO,09.10.2020
Organizator: POZORIŠTE MLADIH SARAJEVO
Žanr: Drama
Trajanje: 110min
Rezolucija: FULL HD
Slika: 16:9
Godina izdanja: 2021
O predstavi: Predstava govori prije svega o našem unutarnjem strahu od takvih događaja, o panici, anksioznosti, socijalnoj distanci, trijaži, algoritmima koji upravljaju našim potencijalnim ponašanjem. U pitanu je opstanak i pojedinca i šire zajednice. Katastrofe donose promjene. Neizvjesnost. Postavljamo sebi i drugima neka osnovna pitanja kao što su: Šta se dešava? Šta ćemo sad? Šta će se desiti sa nama? Da li smo donijeli ispravne odluke? Da li uopće mi donosimo odluke ili to radi neko umjesto nas?